Site en françaisView this website in English
 

Planetaire atmosferen

De aëronomie bestudeert de atmosfeer. Alle atmosferen, zowel de aardse als de…. "buitenaardse", zoals de atmosferen rond de kometen of andere planeten van het zonnestelsel en waarin identieke fenomenen kunnen voorkomen als de fenomenen die wij kennen.

Ze kunnen ons kostbare informatie geven over onze eigen atmosfeer, de geschiedenis, de toekomst en zelfs over de oorsprong van het leven op Aarde!

Mars Earth Venus
Mars, Earth & Venus (Image credits: NASA/ESA)

In ons zonnestelsel zijn er maar twee planeten, buiten de Aarde, die een atmosfeer hebben rondom een rotsachtige kern - Mars en Venus. Titan (één van de manen van Saturnus) heeft ook een atmosfeer. Deze pagina's concentreren zich op de studie van de atmosferen van Mars en Venus.

Meeste recente nieuwsberichten: 

EuroPlanet - een nieuw project Horizon 2020

15 sept. 2015 - De “Planetaire Aeronomie”- groep van het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie neemt deel aan het “Europlanet 2020” project

Europlanet 2020 RI is een samenwerkingsproject dat opgericht werd om planetaire wetenschapsactiviteiten over heel Europa samen te brengen en te ondersteunen. Het project, dat bijna 10 miljoen euro kost, wordt gefinancierd door het Horizon 2020 programma van de Europese Commissie, en loopt van 1 september 2015 tot eind augustus 2019. Het project wordt geleid door de Open Universiteit van het Verenigd Koninkrijk, maar het betreft een samenwerking tussen 34 begunstigde instellingen uit 19 verschillende landen, waaronder ook het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie.

Europlanet 2020 RI zal een aantal van de belangrijkste wetenschappelijke en technologische uitdagingen waar moderne planetaire wetenschap mee geconfronteerd wordt aanpakken door wetenschappelijke data, modellen en faciliteiten vrij toegankelijk te maken binnen het hele Europese onderzoeksgebied.

Prof. Nigel Mason, de projectcoördinator, zei: “We zijn opgetogen om de lancering van deze nieuwe wetenschapsinfrastructuur te kunnen aankondigen. Sinds haar oprichting in 2005, heeft Europlanet een enorm efficiënte rol gespeeld in het samenbrengen van de Europese Planetaire Wetenschapsgemeenschap. In dit nieuwe project hebben we een ambitieus programma van activiteiten op vlak van onderzoek, toegang en netwerken. We zullen in het bijzonder focussen op een betere integratie van de industrie en de academische wereld in planetaire wetenschap, en de ondersteuning van instituten en partners waar de ontwikkeling van planetaire wetenschapsprogramma’s zich nog in de startblokken bevindt.”

Meer info over Europlanet: http://www.europlanet-2020-ri.eu
Volg het project op Twitter via @Europlanet2020

Belgische toptechnologie klaar voor vertrek naar planeet Mars

20 maart 2015 - - In januari 2016 vertrekt de sonde ExoMars Trace Gas Orbiter naar de rode planeet met aan boord een nieuw meetinstrument, dat het werk is van een internationaal consortium onder leiding van België. Het instrument zal de atmosfeer van Mars onderzoeken, op zoek naar aanwijzingen voor de aanwezigheid van leven. Op dinsdag 24 maart 2015 is het instrument voor het laatst te bezichtigen in België, daarna verlaat het ons land en wordt het geleverd aan de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA voor definitieve montage op de satelliet.

Persbericht: Belgische toptechnologie klaar voor vertrek naar planeet Mars

"Exploring Mars"

Onze toekomende voorlezing zal op dinsdag 26 november plaats vinden op de Brirish School of Brussels (in het Engels) .

Exploring Mars
Dr. Ann C. Vandaele, Belgian Institute for Space Aeronomy
7:45pm on Tuesday, 26 November 2013
Swoosh Lounge, British School of Brussels
Leuvensesteenweg 19, 3080 Tervuren

 

SOIR-spectra geanalyseerd en de hete band 2ν1 + ν2ν2 van 16O12C18O voor de eerste keer experimenteel waargenomen

15 december 2012 – De resultaten verkregen door het SOIR-team en collega's zijn gepubliceerd in het Journal of Quantitative Spectroscopy and Radiative Transfer. We presenteren absorptiebanden van kooldioxide isotopologen, gedetecteerd door het SOIR-instrument aan boord van de Venus Express satelliet.

Dankzij de hoge spectrale resolutie (0.12-0.18 cm-1) hebben we toegang tot informatie over de rotatie-vibratie aangeslagen toestand van de moleculen die in de atmosfeer van Venus aanwezig zijn. De lijnen van drie vibratiebanden werden toegewezen. Ze behoren tot de vibratie-banden 21101–01101 en 01111–00001 van 16O12C18O, 20001–00001 van 16O13C18O.

De twee laatsten werden al in spectra van planetaire atmosferen waargenomen, van Mars en Venus:

Ze komen opnieuw in dit onderzoek aan bod, wat twijfel over hun toewijzing wegneemt. De spectroscopische constanten werden door een band-per-band-analyse voor het eerst berekend. Deze resultaten zijn een eerste stap naar een systematische toewijzing van de absorptielijnen in de SOIR-spectra.

Volledig artikel (in het Engels)l

 

NOMAD en TGO vermeld in een artikel van het Hindu Times!

15 Nov. 2012 - Het NOMAD instrument aan boord ExoMars TGO werd in een artikel over methaan op Mars vermeld.

Het Hindu Times vermeldde de non-detectie van methaan door Curiosity. Maar Curiosity is niet de laatste kans om methaan op Mars te ontdekken : ExoMars en in het bijzonder het NOMAD instrument bereiden zich nu al voor !

Het volledige artikel (in het engels)

 

'Kick-off' meeting van het SIROCCO project

13 november 2012 - Leden van het Planetaire Aeronomie team namen deel aan de Kick-Off-vergadering van het SIROCCO project.

De vergadering vond plaats op ESTEC (ESA in Noordwijk). Het doel van dit nieuwe project is: "The synergetic SWIR and IR retrievals of near-surface concentrations of CH4 and CO for Earth and Planetary atmospheres".

hiresmir Introhiresmir attendance

 

 

Meer nieuwsberichten 

Link naar de website van het Federaal Wetenschapsbeleid
Link naar de Federale Portaalsite