Site en françaisView this website in English
 

Nieuwsberichten

Discrete en diffuse aurorae in de atmosfeer van Mars

November 2015 - Voor het eerst detecteerde NASA-sonde MAVEN zogenaamde diffuse aurorae in het noordelijk halfrond van de planeet Mars. Heel verrassend wanneer men weet dat het magnetisch veld op Mars nagenoeg onbestaande is. Nochtans werd dit beschouwd als een onmisbaar ingrediënt om aurorae waar te kunnen nemen.

De krant Le Soir pakt uit met een paginavullend artikel over de planeet Mars (.pdf). Dr. Arnaud Stiepen (van de ULg en collega in het SCOOP-project) rapporteert er over de laatste ontdekkingen van de NASA-sonde MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN) die sinds september 2014 rond Mars draait.

Verder verscheen er ook een persbericht van ESA over de Mars Express missie en over het werk van het team van Jean-Claude Gérard (LPAP, ULg).

Gewapend met 10 jaar waarnemingen afkomstig van Mars Express, heeft het team verschillende discrete ultraviolette aurorae gedetecteerd in het zuidelijk halfrond. De onderzoekers analyseerden in detail hoe en waar ze in de atmosfeer van Mars geproduceerd worden. Hun conclusie was dat de aurorae enkel verschenen onder bijzondere omstandigheden, op de grens tussen open en gesloten magnetische veldlijnen (zie figuur hieronder).

In tegenstelling tot het noordelijk halfrond, kent het zuidelijk halfrond van Mars gebieden waar de rotsen de herinnering aan vroeger magnetisme hebben bewaard. Dit overblijvend magneetveld heet paleomagnetisme. De ultraviolette aurorae geassocieerd met gekende magnetische onregelmatigheden in de korst van Mars zijn lokale, zeldzame en tijdelijke verschijnselen die variëren in tijd en ruimte. Ze verschillen enorm van de aurorae op andere planeten.

Aurorae
Verdeling van de discrete aurorae (witte cirkels), gedetecteerd in het zuidelijk halfrond van Mars. Op de achtergrond is het paleomagnetisme zichtbaar. © ULg, ESA.

Beide fenomenen (discrete en diffuse aurorae op Mars) worden nader toegelicht op de Daily Science website.

 

EuroPlanet - een nieuw project Horizon 2020

15 september 2015 - De “Planetaire Aeronomie”- groep van het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie neemt deel aan het “Europlanet 2020” project

Europlanet 2020 RI is een samenwerkingsproject dat opgericht werd om planetaire wetenschapsactiviteiten over heel Europa samen te brengen en te ondersteunen. Het project, dat bijna 10 miljoen euro kost, wordt gefinancierd door het Horizon 2020 programma van de Europese Commissie, en loopt van 1 september 2015 tot eind augustus 2019. Het project wordt geleid door de Open Universiteit van het Verenigd Koninkrijk, maar het betreft een samenwerking tussen 34 begunstigde instellingen uit 19 verschillende landen, waaronder ook het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie.

Europlanet 2020 RI zal een aantal van de belangrijkste wetenschappelijke en technologische uitdagingen waar moderne planetaire wetenschap mee geconfronteerd wordt aanpakken door wetenschappelijke data, modellen en faciliteiten vrij toegankelijk te maken binnen het hele Europese onderzoeksgebied.

Prof. Nigel Mason, de projectcoördinator, zei: “We zijn opgetogen om de lancering van deze nieuwe wetenschapsinfrastructuur te kunnen aankondigen. Sinds haar oprichting in 2005, heeft Europlanet een enorm efficiënte rol gespeeld in het samenbrengen van de Europese Planetaire Wetenschapsgemeenschap. In dit nieuwe project hebben we een ambitieus programma van activiteiten op vlak van onderzoek, toegang en netwerken. We zullen in het bijzonder focussen op een betere integratie van de industrie en de academische wereld in planetaire wetenschap, en de ondersteuning van instituten en partners waar de ontwikkeling van planetaire wetenschapsprogramma’s zich nog in de startblokken bevindt.”

Meer info over Europlanet: http://www.europlanet-2020-ri.eu
Volg het project op Twitter via @Europlanet2020

 

Belgische toptechnologie klaar voor vertrek naar planeet Mars

20 maart 2015 - In januari 2016 vertrekt de sonde ExoMars Trace Gas Orbiter naar de rode planeet met aan boord een nieuw meetinstrument, dat het werk is van een internationaal consortium onder leiding van België. Het instrument zal de atmosfeer van Mars onderzoeken, op zoek naar aanwijzingen voor de aanwezigheid van leven. Op dinsdag 24 maart 2015 is het instrument voor het laatst te bezichtigen in België, daarna verlaat het ons land en wordt het geleverd aan de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA voor definitieve montage op de satelliet.

Persbericht: Belgische toptechnologie klaar voor vertrek naar planeet Mars

 

Eerste workshop van het FP7 - EuroVenus project in Nice

8-9 April 2014 - De leden van het FP7 - EuroVenus Project zijn vorige week in Nice, Frankrijk, bijeengekomen om de voortgang van elke werkgroep over diverse aspecten van de atmosfeer van Venus te bespreken. De besprekingen hadden betrekking tot het samenbrengen van en de verdere koppeling tussen beschikbare waarnemingen vanaf de grond en vanuit de ruimte (VEX), die verschillende en complementaire inzichten verschaffen in de samenstelling en dynamiek van de atmosfeer van Venus.


Dr. Ann C. Vandaele stelde er een samenvatting voor van de VEX SO2 gegevens (waaronder SOIR) evenals de resultaten van de vergelijkende modellering die de uitkomst waren van de ISSI SO2 bijeenkomst in Bern in november 2013. Ann C. Vandaele presenteerde ook de resultaten van een tweedaagse workshop die in februari in Brussel had plaatsgevonden in het kader van het EuroVenus project. De workshop was gericht op het identificeren van de mogelijkheden voor vergelijking en de validatie van temperatuursgegevens afkomstig van verschillende instrumenten aan boord van VEX. Dr. V. Wilquet presenteerde de laatste resultaten van SOIR over moleculaire spoorbestanddelen en over extinctie te wijten aan aerosolen in de mesosfeer. Dr. S. Chamberlain stelde zich voor als nieuw post-doctoraal lid van het EuroVenus/SOIR team, dat SOIR gegevens zal gebruiken om waterdamp in de mesosfeer te bestuderen.

 

Venus Express : 8 jaren in orbit !

10 April 2014 : Venus Express, een ESA missie, loopt rond Venus sinds 8 jaren. Op 11 April 2006 kwam het satelliet in de buurt van Venus aan en began de manoeuvres om rond de planeet te lopen. Sindsdien hebben de instrumenten aan boord vele uitdrukwekkende wetenschapelijke resultaten opgeleveerd.

 

Kick-Off vergadering van het FP7 Cross-Drive project

23 januari 2014 : De Kick-off meeting voor het FP7 Cross-Drive project werd gehouden in de lokalen van TAS-I (Thales Alenia Space-Italy) in Turijn, Italië. We hebben de gelegenheid gehad alle de bij dit nieuwe project betrokkene partners te ontmoeten en de site te bezoeken. Daardoor hebben we de cleanrooms van TAS-I kunnen bezoeken, in een van die kamers wordt op dit moment BepiColombo getest. We hebben ook het door ALTEC (een van de projectpartners ook gelegen in Turijn) ontwikkelde Martiaanse terrein gezien, waarop de rovers kunnen uitoefenen.

 

De Planetary Aeronomy groep goed vertegenwoordigd op de MAMO conferentie

18 januari 2014 : Onze wetenschappers hebben hun laatste resultaten voorgesteld op de MAMO conferentie in Oxford.

 

Gelukkig nieuw jaar !!

"Exploring Mars"

Onze toekomende voorlezing zal op dinsdag 26 november plaats vinden op de Brirish School of Brussels (in het Engels) .

Exploring Mars
Dr. Ann C. Vandaele, Belgian Institute for Space Aeronomy
7:45pm on Tuesday, 26 November 2013
Swoosh Lounge, British School of Brussels
Leuvensesteenweg 19, 3080 Tervuren

 

ExoMars-lander is “Schiaparelli” gedoopt

8 november 2013 : Plaatje bij ExoMars-lander is “Schiaparelli” gedoopt De landingsmodule van de ExoMars-missie is “Schiaparelli” gedoopt, naar de bekende Italiaanse sterrenkundige Giovanni Schiaparelli, die in de 19de eeuw het oppervlak van de Rode Planeet in kaart bracht.

ESA_tweet

Lees meer op het ESA website (in het Engels)

 

ESA lanceert Belgische Twitter-account op European Interparliamentary Space Conference

14 oktober 2013 : Met @ESA_BE lanceert ESA maandag een Twitter-account voor België. In het Nederlands en in het Frans houden we je er op de hoogte van het laatste ruimtevaartnieuws. We nemen een vliegende start met een livetweet van de European Interparliamentary Space...

ESA_tweet

Lees meer op het ESA website

 

Mars blootgelegd

14 oktober 2013 - Op vrijdag 4 oktober, ter gelegenheid van de start van de ‘World Space Week 2013’ in België, had het Planetarium van de Koninklijke Sterrenwacht van België het genoegen Frank De Winne (directeur van het Europese astronaut centrum van ESA) te verwelkomen. Samen met wetenschappers van de Pool Ruimte van Ukkel beantwoordde hij vragen van het publiek over de planeet Mars en de mogelijke Mars-reizen in de verre toekomst.

Naast de bekende Belgische astronaut, bestond het panel uit Sofie Delanoye, Yannick Willame en Valérie Wilquet van het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie en Véronique Dehant van de Koninklijke Sterrenwacht van België. Samen probeerden ze om wat mysteries van de rode planeet op te helderen en om diverse ethische en filosofische aspecten van de ruimtevaart te bespreken, en dit aan het hoge tempo van de vele vragen uit het publiek.

De vraag - en antwoordsessie werd gevolgd door een 360 ° projectie van de film “Dawn of the Space Age” (De start van het ruimtetijdperk) in de koepel van het Planetarium. Met de film herbeleefde het publiek de grote momenten van de ruimtevaart met gereconstrueerde beelden, gaande van de lancering van Spoetnik tot het ‘International Space Station’, van de vlucht van Joeri Gagarin tot de eerste stappen van de mens op de Maan.

 

Nieuwe calibratie van de SOIR spectra

1 september 2013 - Een nieuwe uitgebreide studie van de calibratie van de door het SOIR instrument geregistreerde spectra werd onlangs in het tijdschrift Optics Express gepubliceerd. De verschillende stappen, van de ruwe tot de gearchiveerde spectra worden beschreven. Het betreft hier de correctie voor de donkerstroom en de niet-lineariteit van de detector; het verwijderen van defecte pixels; en het bepalen van de ruis. De spectrale kalibratieprocedure wordt ook beschreven, evenals alle bijkomende gegevens die nodig zijn voor het begrip en de interpretatie van de SOIR gegevens. Dit omvat de volledige karakterisering van het AOTF, het centrale element van het instrument.

Volledig artikel (in het Engels)

SOIR-spectra geanalyseerd en de hete band 2ν1 + ν2ν2 van 16O12C18O voor de eerste keer experimenteel waargenomen

15 december 2012 – De resultaten verkregen door het SOIR-team en collega's zijn gepubliceerd in het Journal of Quantitative Spectroscopy and Radiative Transfer. We presenteren absorptiebanden van kooldioxide isotopologen, gedetecteerd door het SOIR-instrument aan boord van de Venus Express satelliet.

Dankzij de hoge spectrale resolutie (0.12-0.18 cm-1) hebben we toegang tot informatie over de rotatie-vibratie aangeslagen toestand van de moleculen die in de atmosfeer van Venus aanwezig zijn. De lijnen van drie vibratiebanden werden toegewezen. Ze behoren tot de vibratie-banden 21101–01101 en 01111–00001 van 16O12C18O, 20001–00001 van 16O13C18O.

De twee laatsten werden al in spectra van planetaire atmosferen waargenomen, van Mars en Venus:

Ze komen opnieuw in dit onderzoek aan bod, wat twijfel over hun toewijzing wegneemt. De spectroscopische constanten werden door een band-per-band-analyse voor het eerst berekend. Deze resultaten zijn een eerste stap naar een systematische toewijzing van de absorptielijnen in de SOIR-spectra.

Volledig artikel (in het Engels)l

 

NOMAD en TGO vermeld in een artikel van Hindu Times!

15 november 2012 - Het NOMAD-instrument aan boord van ExoMars TGO werd vermeld in een artikel over methaan op Mars.

Hindu Times vermeldde de non-detectie van methaan door Curiosity. Curiosity is echter niet de laatste kans om methaan op Mars te ontdekken: ExoMars en in het bijzonder het NOMAD-instrument bereiden zich nu al voor !

Volledig artikel (in het Engels)

 

'Kick-off' meeting van het SIROCCO project

13 november 2012 - Leden van het Planetaire Aeronomie team namen deel aan de Kick-Off-vergadering van het SIROCCO-project.

De vergadering vond plaats in ESTEC (ESA in Noordwijk, Nederland). Het doel van dit nieuwe project is: "The synergetic SWIR and IR retrievals of near-surface concentrations of CH4 and CO for Earth and Planetary atmospheres".

hiresmir Introhiresmir attendance

 

Nieuws over Mars, methaan, Curiosity en ExoMars TGO

5 november 2012 - Curiosity is op zoek naar methaan op Mars. Momenteel heeft hij niets gevonden; om meer precies te zijn, zijn de hoeveelheden geringer dan de waarneminggrens van het TDLS-instrument. Gevolgen voor de ExoMars TGO missie ?

Het volledige artikel (in het engels)

 

'Kick-off' meeting van het IAP Planet TOPERS project

1 oktober 2012 - Leden van het Planetaire Aeronomie team namen deel aan de Kick-Off-vergadering van het Planet TOPERS project.

De vergadering vond plaats in de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB), coördinator van het netwerk. Dit project wordt georganiseerd in het kader van de Interuniversitaire attractiepolen en groepeert verscheidene Belgische teams.

hiresmir Intro hiresmir attendance

Planet TOPERS-website (in het Engels)

 

Een verbazend koude laag in de atmosfeer van Venus

1 oktober 2012 - ESA-website vermeldt IASB-BIRA-artikel over CO2 en temperatuur op Venus.

ESA merkte een recent artikel op van het SOIR-team over CO2 en de temperatuur op Venus. Een nieuwe analyse, gebaseerd op data van Venus Express (gedurende 5 jaar vergaard), zorgt voor de ontdekking van een zeer koude laag (-175°C) op zo'n 125 km hoogte.

"Deze ontdekking is zeer recent. We moeten nog nadenken om te kunnen begrijpen wat de gevolgen hiervan zijn", zei Håkan Svedhem, project scientist van Venus Express.

Meer informatie op de ESA-website (in het Engels)...

 

Kick-off meeting of HiResMIR

27-28 Sept. 2012 - Leden van het Planetaire Aeronomie team namen deel aan de Kick-Off vergadering van het HiResMIR project.

De vergadering vond plaats in het laboratorium PHLAM van de Universiteit van Lille in Frankrijk, één van de partners van die GDRI (Groupe de Recherche International). Die groep verzamelt verschillende teams vanuit Europa die spectroscopie meten of gebruiken voor atmosferische, astronomische of planetaire studies. Workshops zullen op touw gezet om die uitwisseling van gegevens en ideeën te vergemakkelijken. Een Zomerschool zal in Fréjus, Frankrijk in Juni 2013 plaatsvinden.

hiresmir Intro hiresmir attendance

Voor meer infomatie (in het Engels)...

 

Venus Workshop in Kerala, India

23-24 juli 2012 - Leden van het Aëronomie Planetaire team gaven voordrachten over Venus tijdens een workshop bij het Indische Instituut voor Ruimtewetenschap en Technologie (IIST).

Dit instituut, een onderdeel van de nationale ruimtevaart agentschap ISRO, stelt een nieuwe masters programma voor, terwijl ze ook met technische ontwikkelingen voor toekomstige ruimtevaart missies bezig zijn. De studenten (voor sommige was het hun eerste dag want het academische jaar is juist begonnen) waren echt geïnteresseerd in hoe ze in planetaire wetenschappen deel kunnen nemen. Zij en de personeelsleden konden genieten van voordrachten gegeven door experten van overal ter wereld over de atmosfeer van Venus, modellen van circulatie en metingen opgenomen door instrumenten in een baan rond Venus.

De workshop werd georganiseerd door Sanjay Limaye (links aanvaard hij een masker van een typische dans van Kerala) en vond plaats pas na de internationale conferentie COSPAR, waar Ann Carine and Rachel ook voordrachten over technische en wetenschappelijke vooruitgangen bij het BIRA gaven.

Voor meer infomatie (in het engels) ...

Gelijktijdige waarnemingen van Venus

11-16 Juli 2012 - Een Japans team heeft Venus waargenomen vanuit de NASA Infrared Telescope Facility (IRTF) in Hawaii terwijl SOIR metingen uitvoerde.

Prof. N. Iwagami (Tokyo University), S. Ohtsuki (Senshu University) en twee collega's organiseerden een waarnemingscampagne op de Mauna Kea Observatories. S. Robert van het BIRA heeft daaraan deelgenomen.

team@IRTFGezien de gekozen data, kunnen SOIR en CSHELL, een van de IRTF instrumenten gelijktijdige waarnemingen nemen. De wetenschappelijke doelen van die campagne werden gericht op het bestuderen van het "O2 airglow" fenomeen en de isotoopverhoudingen van zuurstofatomen in de atmosfeer van Venus.

 

Waarneming van de Venusovergang vanaf Hawaii

01 Juni 2012 - Brad Sandor van het Space Science Institute te Boulder, Colorado, USA, zal aan de Sterrenwacht van Mauna Kea in Hawaii zijn om de Venusovergang van 5 en 6 juni waar te nemen.

De James Clerk Maxwell Telescope (JCMT) op Mauna Kea in Hawaii is één van de zelden telescopen in de wereld die direct de planeet Venus kan waarnemen gedurende zijn overgang voor de Zon, een unieke kans dus die niet meer in 115 jaar zal gebeuren.

Voor meer infomatie (in het engels) ...

 

SOIR wetenschappers hielden een voordracht over de Venusovergang

29 Mei 2012 - Séverine Robert en Arnaud Mahieux hielden een voordracht over recente resultaten van het SOIR instrument en over de betrokkenheid van de SOIR team in de waarneming van de Venusovergang van 5-6 Juni.

SOIR_results

Arnaud gaf een samenvatting van recente SOIR resultaten die in het Journal of Geophysical Research gepubliceerd werden. Het betreft verticale profielen van koolstofdioxide en temperatuur, maar ook het model VAST dat op die gegevens geconstrueerd is. Dan gaf Séverine een historisch en wetenschappelijk overzicht van de waarnemingen van de voorafgaande Venusovergangen. Na de beschrijving van het voornaamste resultaat van de vroegere metingen - de Aarde-Zon afstand - gaf Séverine de karateristieken van de overgang van 2012. De SOIR team zal in Svalbard verblijven om die overgang waar te nemen, één van de zeldene plekken in Europa waarvan die gehele overgang zienbaar zal zijn. Intussen zal het SOIR instrument Venus vanuit zijn baan in het oog houden.

 

SOIR levert nieuwe profielen van CO2 en temperatuur

24 Mei 2012 - Nieuwe resultaten van het SOIR instrument rond Venus werden in het internationaal Journal of Geophysical Research gepubliceerd.

SOIR_results

In dit artikel concentreren wij ons op koolstofdioxide, het voornaamste element van de atmosfeer van Venus dat door het SOIR instrument gemeten werd. We beschrijven ook hoe de temperatuur, de totale dichtheid en de totale druk van de CO2 profielen berekend kunnen worden. Een opvallend permanent temperatuurminimum is op 125 km waargenomen. De gegevens werden zo verwerkt dat een VAST (Venus Atmosphere from SOIR measurements at the Terminator) model geconstrueerd werd voor verschillende breedtegraad zones. Die resultaten werden met verschillende gegevens van de literatuur vergeleken, die door vroegere instrumenten of door instrumenten vanaf de Aarde of op Venus Express gemeten werden.

Naar de publicatie lijst...

Het planetaire team op EGU

8 Mei 2012 - De Algemene Vergadering van de European Geosciences Union vond plaats eind april. Tijdens deze hoogmis van de aardwetenschappen komen jaarlijks meer dan 10 000 deelnemers bijeen in Wenen, Oostenrijk. Het team van de planetaire afdeling va BIRA was er ook. EGU_logo

A. Mahieux, L. Neary, S. Robert en Y. Willame maakten de reis naar Wenen om deze één week durende conferentie bij te wonen. Ze maakten van de gelegenheid gebruik om hun nieuwste resultaten te presenteren in de vorm van twee mondelinge presentaties en zes posters. Zij konden ook hun buitenlandse collega's (opnieuw) ontmoeten en de huidige en toekomstige samenwerkingen bespreken.

SRobert_EGUSTakagi_EGU

 

Venus Express outreach activiteiten in Brussel

7 maart 2012 - Gedurende de korte doortocht van Dr. Sanjay Limaye in ons land, heeft Tina Michetti, leraar wetenschappen aan het Don Bosco Instituut in Sint-Peters-Woluwe, een ontmoeting op touw gezet tussen Dr. Limaye en een veertigtal leerlingen van het eerste en tweede leerjaar. Dr. Séverine Robert (BIRA) zorgde woensdagvoormiddag voor de vertaling.

Na een korte inleiding door de leerkracht van de school, startte Dr. Limaye de activiteit met een uitleg over de transit. Ze overliep de geschiedenis van de passages van Venus tot vandaag, met de eerste waarneming door J. Horrocks die dateert van 1639. De eerstvolgende passage is te zien in in juni van dit jaar.

Mars Earth Venus

De leerkrachten die bij de activiteit betrokken waren, hadden aan hun leerlingen gevraagd om vragen voor te bereiden. Dr. Limaye kreeg praktische, maar ook wetenschappelijke vragen over Venus Express, zoals:

 • "Wat gebeurt met een sateliet aan het einde van de missie?“
 • "Hoe kan men opnieuw een sateliet met brandstof vullen?”
 • “Zijn er aliens op Venus ?”
 • “Waaron draait Venus in de omgekeerde richting?”
 • ”Waarom is het zo heet op Venus?”

De leerlingen hadden ook een heleboel vragen over zwarte gaten. Na de activiteit had de school voor iedereen lekkere sandwiches en nagerechten voorzien. Zo konden de leerlingen nog een aantal laatste vragen stellen aan Dr. Limaye en Dr. Robert.


IASB-BIRA neem deel aan de wereldwijde waarnemingscampagne van de transit van Venus

Mars Earth Venus

2 Maart 2012 Met het SOIR instrument is IASB-BIRA betrokken in Venus Express, een ruimtemissie van ESA. SOIR zal in werking zijn tijdens de volledige transit van Venus en de waarnemingen zullen vergeleken worden met door instrumenten op Aarde verrichte waarnemingen of met waarnemingen van de 'Hubble Space Telescope'.

Onze wetenschappers zullen bovendien de transit waarnemen vanuit het Svalbard observatorium (in Noorwegen).

 

Een klimatologie van aerosolen op Venus

23 Januari 2012 Vier jaar van SOIR/VEX metingen werden gebruikt om de ruimtelijke en temporele variabiliteit van de nevel boven de wolkenlaag in de atmosfeer van Venus te analyseren. Terwijl de nevel sterk varieert in de tijd, wordt er een duidelijke structuur in de breedtegraadverdeling van de nevel waargenomen: op eenzelfde hoogte, is de nevel veel dikker boven de evenaar dan boven de polen. Deze bevindingen werden gepubliceerd in het internationale tijdschrift Icarus, in een speciaal nummer gewijd aan Venus.

 • Lees meer (in het engels)...

 • Dunne ozonlaag ontdekt in de atmosfeer van Venus

  7 oktober 2011

  Wetenschappers hebben voor het eerst een dunne ozonlaag waargenomen in de atmosfeer van Venus. Ze maakten daarbij gebruik van het SPICAV-UV instrument op de ESA-satelliet Venus Express. Eén van onze wetenschappers heeft in deze ontdekking deelgenomen.

  Deze ontdekking zorgt voor nieuwe uitdagingen bij het karakteriseren van planetaire atmosferen, vooral dan in verband met de zoektocht naar biomarkers op planeten buiten ons zonnestelsel

   

  ozone on Venus

  Lees meer (in het engels)...

  Meer nieuwsberichten ... (in het engels)  

  Link naar de website van het Federaal Wetenschapsbeleid
  Link naar de Federale Portaalsite